Gratis hiv test inlooppunt in Rotterdam

Anoniem, snel, zonder afspraak testen op hivNieuw inlooppunt van AHF in Rotterdam biedt anoniem, snel en gratis hiv tests


Rotterdam heeft sinds september 2018 een nieuw inloop-testpunt voor hiv. Dit extra "AHF checkpoint" is open voor iedereen, ongeacht leeftijd, seksuele voorgeschiedenis of seksueel gedrag.
Je kunt binnenlopen zonder aanmelding en je gratis en anoniem laten sneltesten.
Het testpunt is een initiatief van Stichting Hiv Portaal Rotterdam en wordt volledig georganiseerd door AHF Europe met huisvesting van Stichting Humanitas.

Nadrukkelijk willen we mensen ook wijzen op de GGD als alternatief testpunt. Dit nieuwe AHF checkpoint Rotterdam is een aanvulling op de GGD. Dit is allereerst vanwege de noodzaak dat meer mensen zich laten testen op hiv. Daarnaast is het checkpoint extra laagdrempelig: je hoeft geen afspraak te maken en je naam niet te noemen.


Hoe werkt het en waar ?
 • Je wil je laten testen op hiv?
 • Check de openingstijden (zie hieronder) van het AHF Checkpoint
 • Ga naar het "Humanitas" gebouw op de Pieter de Hoochweg 110, 3024 BH Rotterdam (klik voor kaart). OV: Metro Coolhaven of Tram 8, halte Pieter de Hoochweg.
 • Zeg bij de receptie "ik kom voor het testpunt / checkpoint"
 • De receptie wijst je de wachtruimte ; je wordt daar opgehaald


Data / tijden:

 • Twee dagen per maand geopend (de 2e én de laatste woensdag van de maand):
  • In 2020:
 • Open van 10:00 uur - 17:00 uur (tijdelijk -ivm corona- eerst afspraak maken, zie vorige regel)


De Test
 • De hiv-sneltest is gratis
 • De tester/counselor neemt enkele vragen met je door. Anoniem en vertrouwelijk.
 • De test wordt gedaan mbv een vingerprik die na 1 minuut aantoont of je hiv-antistoffen in je bloed hebt of niet.
 • De test is 99,5% betrouwbaar na de 'window period' *) van 12 weken
 • Is de test non-reactief: dan betekent dit dat er geen hiv-antistoffen zijn gedetecteerd.
 • Is de test reactief: dan heb je (met grote zekerheid) hiv en voert de tester/counselor een langer gesprek met je. Over hiv, over vervolgtesten, over de behandelingsmogelijkheden, over doorverwijzen naar arts en hulpverlening. 
 • AHF Checkpoint zal, met jouw toestemming, altijd assisteren in het doorverwijzen en het in zorg krijgen van positief geteste personen.
 • Na afloop van de test kun je naar huis. Aan je vinger is niks meer te zien.
*) "window period" : dit is de tijd tussen een mogelijke hiv-infectie en het moment waarop de test een nauwkeurig resultaat oplevert

Met de opening van AHF Checkpoint (Pop-up) in Rotterdam komen we tegemoet aan de noodzaak om meer te doen aan de aanpak van hiv in de wijde Rotterdamse regio. Het grote aantal mensen met hiv dat niet van hun eigen status op de hoogte is, is een bedreiging voor hun eigen gezondheid en een bedreiging van de gezondheid van anderen. Stichting Hiv Portaal Rotterdam ijvert al lange tijd voor meer laagdrempelige hiv testpunten; Humanitas Bureau Hiv Hulpverlening steunt al sinds 1986 mensen met hiv.

We starten met 2 dagen checkpoint per maand (zie verder). Uitbreiding wordt bekeken zodra we merken dat er veel vraag is.


Meer weten over AHF?
AHF is een wereldwijd opererende non-profitorganisatie en ook al vele jaren actief in Nederland, met o.a. hun mobiele testbus en hun vaste checkpoint in Amsterdam. Het hoofdkantoor van de AIDS Healthcare Foundation (AHF) is gevestigd in Los Angeles (VS).
AHF financiert haar missie om de wereld te bevrijden van aids via een netwerk van apotheken, kringloopwinkels, zorgcontracten en andere strategische samenwerkingsverbanden. Ontwikkeling van nieuwe, innovatieve manieren van behandeling, preventie en belangenbehartiging vormen het fundament van onze succes. Momenteel voeren we een omvangrijk testprogramma uit om de 25 miljoen mensen die niet weten dat ze besmet zijn op te sporen en te behandelen.

AHF Checkpoint biedt in Nederland gratis en vertrouwelijk hiv-sneltesten, counseling en advies aan voor iedereen die dat nodig heeft. De test wordt uitgevoerd door gekwalificeerde hiv-testers en -counselors met de meest geavanceerde sneltesten. Met behulp van wat bloed van een vingerprik stelt de test vast of je bloed hiv-antistoffen bevat. Hoewel de test meer dan 99% nauwkeurig is, is bij een voorlopig positief (reactief) resultaat een aanvullende test in een behandelcentrum nodig voor de definitieve diagnose. AHF counselors zullen in dat geval altijd verwijzen naar een zorginstelling of hiv-behandelcentrum.
Zie ook hivport.nl/socialekaart/ahf-checkpoint-rotterdamMeer weten over Humanitas Maatschappelijk werk & Humanitas Bureau Hiv Hulpverlening?
Het Bureau HIV-hulpverlening van Humanitas biedt al sinds 1986 ondersteuning bij psychosociale en materiële vragen rond hiv, waaronder relaties, omgaan met seksualiteit, acceptatie en verwerking, maar ook op het gebied van financiën, instanties, huisvesting en werken. Hulp komt o.a. de vorm van individuele hulpverlening, relatiegesprekken, maatjeshulp en lotgenotencontact.
Zie ook hivport.nl/socialekaart/humanitas-bureau-hiv-hulpverlening


Meer weten over Stichting Hiv Portaal Rotterdam of over HIV ?
Deze website (hivport.nl) is van ons, dus van Stichting Hiv Portaal Rotterdam. Kijk gerust rond naar nieuwjes, andere projecten en onze doelstellingen.
De handige HIV GIDS. biedt een overzicht van alle instanties en organisaties in de wijde Rotterdamse regio (en daarbuiten) die iets doen rondom hiv. Van ziekenhuizen tot en met borrels, van maatschappelijke en psychologische hulp tot dating of gedetailleerde achtergrondinformatie over hiv.
Onze site staat op het punt te worden vervangen door een modernere website met meer opties voor mobiel gebruik. Onze excuses voor de matige leesbaarheid voor dit moment.


VRAGEN?
Natuurlijk mag je e-mailen naar info@hivport.nl , maar het is veel sneller en simpeler als je belt naar 020 6206261 (dit 020 nummer werkt ook voor bellers uit 010)